Vintage korujen huollosta

Vastuullinen kuluttaminen on ollut minulle tärkeää aina siitä lähtien, kun mitään näistä asioista aloin ymmärtää. Kirppareita olen kiertänyt teiniajoista eli ysäriltä asti, ja monet hankinnat ovat yleensä tarkkaan harkittuja.

Alkuun se oli ehkä enemmänkin tyyliseikka eli kierrätettynä löytyi useimmiten paljon mielenkiintoisempia vaatteita kuin kaupoista, jota myivät uutta. Kun pikamuoti alkoi lyödä itseään läpi, tuli tietoisuuteen tuotantoon liittyviä epäkohtia, esim. työoloissa, mikä sai miettimään kuluttamista ja siihen liittyviä valintoja entistä tarkemmin ja laajemmin.

Nykyään kaiken tuon päälle tietenkin tulee mietittyä sitä, että tarvitaanko tänne maailmaan ylipäätään lisää tavaraa. Tätä miettii tietenkin nyt vielä eri tavalla, kun sitä materiaalia tuottaa koko ajan itsekin. Tämän vuoksi pyrin tarkastella materiaalien alkuperää, ekologisuutta ja tuotantomääriä.

Tuotan maailmaan uutta tavaraa omien korumallien sekä asiakastöiden muodossa, mutta huollan myös vanhaa.

Uusin juttu korujen huoltoon liittyen oli aiemmin tänä keväänä yhteistyö Viivin Vintagen kanssa. Yhteistyö oli niin mieluinen, sillä rakastan vintage koruja ja tietenkin arvona vanhan huoltaminen ja korjaaminen on minulle supertärkeää.

Sain Viiviltä ison laatikollisen huoltoa ja korjausta vaativia korviksia, rintakoruja ja hiuspantoja. Sovittiin, että käyn kaikki läpi ja korjaan/huollan ne, jotka ovat järkevissä työmäärissä toteuttavissa. Lähes 97 % oli.

Usein vintage korviksissa on klipsikiinnitys ja ne ovat saattaneet ajan kanssa hajota tai koristekivet irrota. Tällaisista korviksista yleensä irrotan vanhan liimauksen ja uusin klipsit. Joskus toki vanhat osat ovat vielä käytettävissä, ehkä vain puhdistuksen tarpeessa. Pyrinkin käyttämään aina kaikki vanhat osat uudelleen, mutta jos ne ovat uusimisen tarpeessa, vaihdan osat ruostumatonta terästä oleviin osiin.

Kaikkien vintage korujen materiaaleista ei ole todellakaan aina mitään tietoa mitä ne ovat. Käsittelen niitä sen vuoksi erityisen varovasti ja puhdistan mahdollisimman miedoilla aineilla hankausta välttäen. Paras työkalu puhdistukseen on vanupuikot.

Hiuskoristeissa, esimerkiksi hiuspannoissa usein koristukset ovat saattaneet alkaa repsottaa, jolloin ne saavat liimauksen, uudelleen asettelun ja tadaaa, ne ovat kuin uusia.

Olen yleensä niin innoissani näistä vanhoista koruista, että alan huoltamaan niitä vauhdilla, jolloin ne ENNEN-kuvat jää ottamatta. Näin käy aina. Täytyy skarpata tässä asiassa jatkossa.

Jos tiedät jonkun tarvitsevan (esim. vintage liikkeet) tämäntyyppistä palvelua vintage koruilleen, saa vinkata! Tällaiset yhteistyöt ovat erittäin tervetulleita, ja näin saadaan upeat korut menneiltä vuosikymmeniltä taas myyntiin ja käyttöön.

- Elina

Takaisin blogiin

Kirjoita kommentti