Oma design

Faktorian omissa koruissa on nähtävissä rakkaus isoihin ja näyttäviin koruihin.

Faktorian korut sanoo kaikille mielettömille persoonille, ettei upeuttaan pidä sensuroida eikä kaiken tarvitse olla niin vakavaa!

"Meillä kaikilla on sananvapaus ja oikeus kertoa omaa tarinaamme pukeutumisen ja korujen kautta. Ne ovat myös keino ilmaista itseään ja ottaa kantaa."

Omien korujen synty

Moni kyseli useasti Faktorian toiminnan alussa, että milloin alan tuottamaan omaa designia. Sanoin aina ettei sitä tule, koska haluan pitää toiminnan selkeänä enkä sotkea omaa korutuotantoa ja alihankintahommia. No, toisin kävi.

Kun korona-aika alkoi vuonna 2020, työtahti hiljeni. Samalla omat vuosia kestäneet kamppailut itseni kanssa alkoivat hellittää ja piilossa ollut luovuus alkoi pikkuhiljaa nousta esiin. Yhtäkkiä omien korujen suunnittelu alkoi kiinnostaa.

"Rakastan isoja ja näyttäviä koruja, vastakohtia ja leikkisyyttä."

Materiaalivalinnat

Materiaalina koivuvaneri oli tullut minulle tutuksi asiakkaiden töistä ja ihastuinkin siihen heti, koska se muokkautuu niin moneen. Sitä on myös helppo yhdistellä muiden materiaalien kanssa.

Oli heti selvää, että haluan tehdä isoja korviksia, joissa on graafista muotoa yhdistettynä ketjuihin. Kun ketjut pääsee laskeutumaan vapaasti, on koruissa upea muoto ihan jo sellaisenaan.

Ketjuihin valitsen aina materiaaliksi ruostumattoman teräksen, koska se on yleensä hyvin siedettyä sekä kestää kulutusta ja pysyy hyvän näköisenä.

Leopardprint is my favourite colour

Leopardikuvio, joka toistuu Faktorian koruissa on alunperin Crazy Granny Designisin Niina Greenin suunnittelema. Tilasin Faktorialle Niinan suunnitteleman kortin leopardikuosilla ja myöhemmin siitä lähti jalostumaan kuosi koruihin. Myös Niina kannusti tähän.

Omien korujen suunnittelu muun toiminnan jatkeeksi oli loppujen lopuksi luonteva suunta. Faktorian tavoitteet omien korujen suhteen on pitää mallistot maltillisen kokoisina ja toteuttaa itsensä näköistä ajatonta designia.Vanerikorut suunnitellaan siten, että hukkaa tulisi mahdollisimman vähän. Ketjuja käytetään siten, että kaikki tulee käyttöön, jottei hukkaa tulisi. Korumallin suunnittelu voi lähteä liikkeelle myös näistä ketjujen hukka pätkistä.

Inspiroivaa, itsenäistä ja fiilispohjalta

Ideat tulee, jos on tullakseen ja jos sitä ei tule, sitten ei tehdä uutta mallia. Esimerkiksi ns. sesongit eivät minua inspiroi. En siis koe, että minun pitäisi suunnitella koko ajan uutta. Koruja tulee, kun niitä tulee. Täysin siis fiiliksien, inspiraation ja luovuuden pohjalta.

Yleisesti ottaen minua inspiroi koruissa -80 luku, erityisesti sen ajan musiikkivideot, leffat, punk, eläinkuosit ja vastakohdat. Nykyään minua inspiroi suunnitella enemmän uniikkeja koruja, joihin voi käyttää vanhojen korujen osia.

Elina Balukoff